Baargoud na de bevalling, oorsprong en tips

baargoud, cadeau na de geboorte, werpgoud, push present

Na negen maanden een kind bij zich dragen en een uitputtende bevalling is hij daar eindelijk, het langverwachte kindje. Het moment voor vaders om de kersverse moeder een cadeautje te geven als een soort van bedankje of om dit mooie moment te blijven herinneren. Dit speciale cadeau heeft een naam, baargoud. In deze blog vertel ik je waar de term vandaan komt en geef ik enkele tips wat je als man een de mama kunt geven na de geboorte.

Waar komt baargoud vandaan?

Van oorsprong is het geven van een bevallingscadeau door de man geen Nederlands traditie. In loop der tijd is het wat bekender geworden mede dankzij goede marketing. Toch is deze term nog niet heel erg algemeen bekend. Er zijn verschillende theorieën waar het begrip ‘baargoud’ vandaan komt.

Overgewaaid uit Engeland en Amerika

Zoals zoveel nieuwe gewoontes die in Nederland ingeburgerd raken, denk aan babyshower en babymoon, zou het geven van baargoud overgewaaid zijn vanuit Engeland en Amerika. Volgens traditie geven mannen in Engeland en Amerika sieraden of een ander duur cadeau aan de vrouw zodra zij bevallen is. De term die daar gebruikt wordt voor dit fenomeen is ‘push present’ oftewel ‘perscadeau’. Veel Nederlands vrouwen vinden de term baargoud toch net wat prettiger klinken en zou push present meer iets zijn voor een hond.

Geboortecadeau door Franse elite

Een andere theorie is dat de traditie voortkomt uit het verleden in Frankrijk. Vrouwen uit de rijkere kringen werden beloond als zij zorgden voor nageslacht waardoor de familie zijn voortbestaan kon verzekeren. Zonen, oftewel stamhouders, waren belangrijk voor de adel en koninklijke familie. Als de vrouw aan haar ‘plicht’ kon voldoen zou zij dan ook rijkelijk beloond worden. Dat gold ook voor maitresses die voor nakomelingen zorgden als de echtgenote het niet kon.

Wie geeft er baargoud en wanneer?

Er is maar één persoon die baargoud geeft en dat is de papa. De nieuwbakken vader verwent de moeder met een mooi cadeau direct na de geboorte van hun kindje. Zo direct na de bevalling is dit cadeautje er een die een extra lading meekrijgt. Het wordt namelijk iets waar een herinnering aan een speciaal moment aan vast zit. Na al het harde zuchten, puffen en persen is dit het perfecte moment om iets speciaals te geven, als alle emoties al op een hoogtepunt zitten.

Wat geeft de papa als baargoud?

Wat je als vader geeft als geschenk na de geboorte maakt niet zo heel veel uit, al zullen sommige moeders daar heel anders over denken. Het is vooral het gebaar wat het cadeau speciaal maakt. Baargoud wordt gezien als een dankjewel vanuit de vader aan de moeder voor het negen maanden lang dragen van hun kind en het vervolgens ook nog eens uit te persen. Hoewel de term ‘baargoud’ flink doet vermoeden dat je als vader diep in de buidel moet gaan tasten, is dat helemaal niet nodig. Sterker nog, het cadeau hoeft nog niet eens echt van goud te zijn. Geloof mij, niet alle vrouwen houden van goud. Wat de kraamvrouw echt zal waarderen is als er door de papa nagedacht is over het presentje en er niet zomaar wat gekocht is. Een gepersonaliseerd cadeau zal zeker gewaardeerd worden, iets wat de rest van haar leven meegedragen kan worden.

Tips om te geven als baargoud

Goed, niet elke man is even attent en nadenken als het gaat om cadeaus geven. Voor de mannen die daar een beetje hulp bij nodig hebben volgen hier wat ideeën wat je als baargoud kunt geven:

  • Een geboortesieraad met daarin een steen van de geboortemaand
  • Een armband met inscriptie waar de naam in staat van het pasgeboren kindje
  • Gouden oorbellen, maar zilver mag natuurlijk ook
  • Een weekendje weg
  • Een dagje wellness om het lichaam de nodige rust te geven en te laten verwennen
  • Een fotoshoot voor newborns
  • Een nieuwe outfit, aangezien haar lijf veranderd is zal veel kleding niet meer helemaal lekker zitten

Andere benamingen voor baargoud

  • Werpgoud
  • Baarcadeau
  • Push present

Hoe zit dat bij jullie met baargoud?

Ikzelf gaf mijn vrouw bij de geboorte van onze jongens telkens aan bedeltje voor haar armband. Voor allebei de jongens heeft ze er eentje gekregen. Heb jij jouw partner een cadeautje na de bevalling gegeven en wat was dat? Laat het hieronder weten en help mee met nieuwbakken vaders te inspireren.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *