Autovakantie met kinderen, waar houd je onderweg rekening mee?

autovakantie, vakantie, gezin op reis, gezinsvakantie, gezin

De ene schoolvakantie is nog niet voorbij of de volgende staat al op de agenda. Tussen de schoolweken door gaan wij Nederlanders graag op pad. Een weekje in een huisje op een vakantiepark in eigen land of op reis naar het buitenland. Overweeg je samen met kinderen op vakantie te gaan in de auto, dan is het handig om vooraf met wat zaken rekening te houden. Van het inpakken van de auto tot rustmomenten, ik geef je enkele tips voor goed voorbereid onderweg zijn.

Wat regel je voordat je op weg gaat?

Reislocatie kiezen

Ga je op vakantie, dan is de allergrootste vraag: “Waarheen?” Als vrijgezel kies je voor heel andere locaties als wanneer je met je kinderen op reis gaat. Bij het kiezen van een reisbestemming houd je dan ook rekening met iedereen in je gezelschap, want je wilt dat elk gezinslid een fijne vakantie heeft. Kies voor een plek waar er voor iedereen wat te doen is. Een zwembad of pretpark in de omgeving voor de kinderen, een plek om te relaxen voor de ouders en een educatieve plek voor iedereen.

Eten en drinken voor onderweg

Tijdens een pauze is het fijn om iets te eten of drinken, maar onderweg iets kopen loopt al snel op. Om wat geld te besparen kun je vooraf al broodjes smeren en een thermoskan met koffie. Een fijne picknick op de parkeerplaats en je kunt weer met een volle maag op pad. Tijdens het rijden is het lekker om tussendoor wat te snacken. Maak voordat je vertrekt een aparte tas of koelbox met al het eten dat je tijdens de rit kunt gebruiken. Zet deze op een plek in de auto waar je er makkelijk bij kunt. Om geen rommeltje in de auto te krijgen is een afvalzakje voor de lege verpakkingen geen overbodige luxe.

Inpakken van de bagage

Tijdens een reis gaat er vaak veel bagage mee. koffers, weekendtassen, stapelbakken en allerlei klein spul moeten een plek krijgen in de kofferbak. Wat een fijne manier van inpakken is, is om alle bagage achter de auto te zetten voor een goed overzicht. Bedenk dat je achterbak het speelveld is van een potje Tetris en je koffers de stenen zijn die naar beneden vallen. Als een puzzel geef je alles zo goed mogelijk een plek zodat er geen open ruimtes ontstaan en je de meest compacte indeling hebt. Leg binnen handbereik een tas met schone kleren voor als je onderweg een ongelukje krijgt. Fietsen die gaan niet zo makkelijk in de auto als er ook nog een heel gezin in moet zitten, die plaatsje dus achter de auto op een uebler fietsendrager i21.

Veilig vervoer

Je wilt allemaal graag heel aankomen op de bestemming. Veilig op weg gaan is dan ook één van de allerbelangrijkste onderdelen van een autovakantie. Zijn de banden goed op spanning, heb je goed zicht op de weg (ook met de bagage in de kofferbak?) en werkt alle verlichting? Voor de kinderen is een goed autostoeltje belangrijk, niet alleen qua comfort maar ook voor de bescherming.

Geldige reisdocumenten

Menig gezin is na een uur rijden weer omgekeerd omdat de paspoorten nog op de keukentafel lagen. Voordat je het gaspedaal indrukt is een keer extra controleren of alle paspoorten, ID-kaarten of andere reisdocumenten van iedereen aanwezig zijn. Zodra je dit doet, kijk dan meteen even of ze niet verlopen zijn. Sterker nog, dat moet je een flinke tijd vooraf al controleren, want een nieuwe aanvragen duurt vaak wel enkele weken.

Handige tips voor onderweg

Genoeg rusten onderweg

Als je met de auto op pad gaat, dan is het fijn om van tijd tot tijd eens de benen te strekken. Kijk vooraf of er voldoende plekken zijn om de auto even aan de kant te zetten. Je vindt onderweg al snel een parkeerplaats, maar deze hebben niet altijd een toiletvoorziening. Zeker met jonge kinderen met een kleine blaas is dit wel handig. Tijdens een rustmoment heb je meteen de gelegenheid om wat te eten en drinken. Sta je op een ruimere parkeerplek met een grasveldje erbij, dan kun je een balletje trappen om de spieren even helemaal los te gooien.

Voldoende tijd in de planning

Zie je op de routeplanner dat het van A naar B zeven uur rijden is, ga er dan niet vanuit dat dit ook de tijd is die je ermee kwijt bent. Reken er een paar pauzes bij van een half uur en de mogelijkheid dat je in een file belandt. Voor een rit met kinderen is het fijn om ruime tijd in te plannen, want reken er maar op dat een extra plaspauze er zeker in zit. Sowieso is het als bestuurder niet fijn als je heel strak in de planning zit om ergens op tijd te zijn, bijvoorbeeld bij een oversteek met een veerboot. Het rijden gaat dan vanzelf al wat stressvoller en dan helpt het niet als kind twee voor de zesde keer moet plassen terwijl het net geweest is.

Een extra overnachting inplannen

Is de eindlocatie een heel stuk rijden of heb je onderweg nog een leuke activiteit te doen, dan kan het slim zijn om een extra overnachting in te plannen. Een hele nacht doorrijden is vaak niet echt bevorderlijk voor de rust van de chauffeur. Daarnaast slaap je in een bed lekkerder dan op de bijrijdersstoel of de achterbank. Op veel routes zijn kleine hotels te vinden die geschikt zijn voor een nachtje.

Spelletjes en vermaak voor onderweg

Zes uur lang niks doen op de achterbank, daar maak je geen enkel kind blij mee. Al snel begint de verveling en ben je als ouder eerder een politieagent dan dat je op vakantie gaat. Met leuke bezigheden zorg je ervoor dat het op de kinderafdeling van de auto een stuk gezelliger wordt. Van veel bekende spelletjes zijn reisedities uitgegeven die je prima in de auto kunt spelen en van een pillendoosje kun en een eigen versie van autobingo maken. Download vooraf enkele filmpjes op een tablet of speel autoraamspelletjes.

Nog meer tips

Heb jij nog meer zaken waar je rekening mee moet houden om deze lijst aan autovakantie tips aan te vullen? Wat regel jij als je met de kinderen op vakantie gaat in de auto?profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *