Aquabeads: smeltkralen zonder hitte, maar met een drupje water

We kennen ze allemaal, de smeltkralen waar je een strijkijzer voor nodig hebt. Hartstikke leuk, maar kinderen kunnen dit niet zelfstandig doen. Het is altijd nog even wachten op een papa of mama. Dat is nu verleden tijd, want Aquabeads zijn smeltkralen waar je slechts wat water voor nodig hebt. We mochten een leuke set uitproberen en vertellen je wat we ervan vonden.

De strijker verpest het

Ken je dat? Zitten je kids urenlang met een kralenplankje voor de neus heel rustig te werken. Kleurtje voor kleurtje op de dopjes geplaatst. Dan komt ie rustig naar je toelopen. Voetje voor voetje naar voren schuifelend met het plankje tussen twee trillende handjes geklemd. Voorzichtig daalt het plankje op het aanrecht en krijgt dan op het laatste moment nog een tikje. Een zacht vloekwoordje en vingers die haastig aan het werk gaan om de gevallen kraaltjes te herstellen. Als dan eindelijk alles klaar ligt om gestreken te worden, dan is het aan papa of mama om het te verpesten. Niet alle kraaltjes raken met de strijkbout, het bakpapier verschuiven, het gesmolten werkje kapot van het plankje trekken. Tja, dan ben je als ouder toch weer degene die alle pret op het laatste moment verpest. Het wordt helemaal vervelend als je de hete strijkbout daarna op een verkeerde plek staat af te koelen.

Smelten met koud water

Aquabeads zijn al een tijdje in de speelgoedwinkels verkrijgbaar, maar we hebben nooit echt de moeite genomen om ze eens uit te proberen. Zonde, want het is eigenlijk gewoon heel leuk. Het principe van Aquabeads verschilt niet veel van andere pixel-georiënteerde creatieve knutselpakketten. Gekleurde bolletjes vormen samen een vorm. Waarin het zich wel onderscheid is de manier waarop de bolletjes aan elkaar blijven zitten. Met een beetje koud water en korte droogtijd zitten ze zo aan elkaar vast. Groot voordeel hiervan is dat iedereen het kan doen, dus ook de kleinere kinderen. Zelf doen is voor kinderen erg belangrijk, ze ervaren dat ze dingen kunnen. Op de verpakking staat dat de kraaltjes geschikt zijn voor kinderen vanaf vier jaar.

Aquabeads Starter studio

Om kennis te maken met Aquabeads kregen we de Starter studio opgestuurd. In deze set zitten 650 parels in zestien verschillende kleuren, deze kun je in een opbergbakje met vakjes bewaren. Om aan de slag te kunnen zit er in het doosje ook al een aantal voorbeeldkaartjes die je onder het kralenbordje kunt plaatsen. De Flip Tray is een nieuw geheel binnen Aquabeads. Met dit systeempje kun je jouw ontwerp, nadat je er water op gesproeid hebt, doorschuiven naar een droogplankje. Zo kun je de parelplank direct weer voor een volgend ontwerp gebruiken. Aan een sproeiflesje is ook gedacht.

Aan de slag

Nadat we alle kraaltjes in het opbergbakje hadden gedaan en de instructie goed doorgelezen hadden, werd het tijd om eens creatief aan de slag te gaan. Aangezien we maar één kralenplankje hadden, moesten de jongens om de beurt. Liam koos voor een pinguïn. We plaatsten het voorbeeld onder het legplankje en hij ging aan de slag. We merkten dat het niet echt helemaal op een pinguïn ging lijken. Nog eens kijkend naar het voorbeeld en het plankje, en ja hoor, we hadden het niet helemaal recht genoeg er in gelegd. Als je dit goed doet, dan kun je de gestippelde kleuren door de gaatjes van het bord heen zien.

Van een foutje kun je leren, en daarom lag het ontwerp er bij de tweede poging goed onder. Witte pareltjes op de witte puntjes, zwarte op de zwarte en ga zo maar door. Af en toe was de vinger iets te dik en tikte een al neergelegd kraaltje aan. Die lag dan ineens een holletje verder. Niet gefrustreerd van raken, want dan ontstaat het bekende domino-effect. Met wat geduld lag er uiteindelijk een kralenpinguïn op het bordje. Tijd om te gaan sprayen. Grote tip tijdens het sprayen, houd het flesje rechtop. Als je deze te schuin doet komt er geen water bij het waterslangetje. Na het sprayen gebruikten we de Flip Tray zodat het ontwerpje op een rustig plekje kon drogen. Na een aantal minuten kun je het ontwerpje met een schuivende beweging van het plankje halen en omdraaien zodat het verder kan drogen. De droogtijd is in totaal ongeveer een uurtje.

Schoonmaken en opnieuw beginnen

Het was de beurt aan Kyran. Voordat hij kon beginnen moesten we eerst het legplankje even droogmaken met een doekje. Als we dit niet gedaan hadden, dan waren de parels al tijdens het leggen gaan kleven. Kyran wilde graag een hondje maken. Aangezien hij net vier is, kwam hij bij me op schoot zitten om het eerst eens samen te spelen. Ik wees hem aan waar de kraaltjes moesten. Na een tijdje begreep hij hoe het werkte met de kleurtjes die je onder het bordje kon zien. Neerleggen van de parels was soms nog een beetje moeilijk, maar hoe langer hij bezig was, des te beter werd zijn motoriek en lukte het allemaal steeds sneller. Wat was hij trots toen er op het droogplankje een zelfgemaakt hondje kwam te liggen.

Papa is aan de beurt

Zelf vind ik het altijd wel rustgevend als ik met de bekende smeltkralen bezig ben. Even nergens aan denken en een vormpje leggen. Ik besloot eens te kijken of ik ook wat leuks kon maken, maar dan niet de bijgeleverde voorbeelden. Leuk om te weten is dat er op de website van Aquabeads een hele pagina met patronen is ingericht. Toch keek ik nog even verder en tikje eens wat in op Google. Zo vond ik al snel wat Pokémon patroontjes en daarom besloot ik een Vaporeon te maken. Een razend enthousiaste Liam kon daarna niet wachten om een Eevee te maken. Je kunt door middel van een patroontje op je laptop of telefoon de moeilijkheidsgraad van Aquabeads iets verhogen. In plaats van op de stip de bijhorende kleur te leggen, moet je nu ook de pareltjes gaan uittellen.

Nieuwe kraaltjes en uitbreidingen

Aquabeads pareltjes zijn verbruikskraaltjes. Nadat je de kraaltjes in een ontwerp hebt gedaan, kun je ze niet meer gebruiken voor iets nieuws. Ben je nog lang niet uitgespeeld, dan zijn er allerlei sets waarin een assortiment aan parels zitten. Op zoek naar een specifieke kleur, dan zijn er ook losse kleuren in doosjes verkrijgbaar. Veel leuker zijn echter de gethematiseerde sets van bijvoorbeeld Frozen, Minions, Super Mario, Sylvanian Family, Finding Dory en Trolls.

Aquabeads minions pokemon

Ervaringen delen

Wij vonden het een erg leuke kennismaking met deze waterkraaltjes. We willen dan ook nog veel meer gaan testen en kijken wat we met onze creaties kunnen doen. Op dit moment worden ze door de kinderen als een soort van speelfiguren gebruikt en beleven ze kleine verhaaltjes.

Ken jij Aquabeads al? Wat vinden jouw kinderen er van en wordt het regelmatig gespeeld? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Deze blog bevat gesponsorde producten.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *