Als vader leer je heel wat woorden erbij

pabcDaar zat ik dan tussen de vrouwen, als enige man. Niet voor het eerst overigens. Tijdens mijn werkleven ben ik als leraar beeldende vorming en als pedagogisch medewerker vaak de vreemde eend in de bijt. Die ene man tussen al die vrouwen. Je kunt je dan ook voorstellen dat ik vaak belandde in vrouwengesprekken. Je leert al snel meepraten over knellende bh’s en maandelijkse problemen. Kinderen kwamen ook al snel onder de aandacht, vooral als er weer eens eentje zwanger was (niet mijn schuld). Er kwamen dan termen over tafel waarvan ik totaal niet wist wat er bedoeld werd. Mijn woordenschat groeide dagelijks.
Toen was er ineens het eerste bezoek aan de verloskundige. Weer kwamen er heel nieuwe woorden bij of kregen ze nieuwe betekenissen. Zelfs tijdens de bevalling hoorde ik woorden die ik niet begreep zodat ik ter plekke om uitleg vroeg. Die gaven ze me met alle professionele liefde. Ik besefte dat met de geboorte van een vader een hele nieuwe wereld aan jargon ontstond. Leerde meepraten over de betekenis van slaap, wasbare luiers en kraamverband.
Dat besef bracht mij op het idee om eens een woordenboek te ontwikkelen voor de vader, het Pa-bc. In dat woordenboek vul ik regelmatig nieuwe woorden bij. Soms serieus, soms met een knipoog. De eerste invulling staat er en vandaag op mijn 35e verjaardag staat het online.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *