8x luiermomenten

Een luier verschonen doe je als jonge vader vrijwel dagelijks. Geen enkele wisselbeurt is hetzelfde. Deze ene keer gaat het hartstikke makkelijk en de keer erop scheurt de luier terwijl je het om probeert te doen. We nemen je deze keer mee in 10 verschillende luiermomenten die je allemaal wel een keer meegemaakt hebt.

1. De poepgraaier

De kleine heeft een flinke bonus gedraaid in zijn luier. Je ruikt de boel al nog voordat je het openmaakt. Twee handjes wapperen al flink in de lucht en je probeert ze een beetje stil neer te leggen of een speeltje in handen te geven ter afleiding. Je vouwt de luier open en op één of andere manier zijn die grijpgrage handjes verdwenen in de bruine drap. Yups, poepvingers. Als een bezetene probeer je de vingers schoon te poetsen en tegelijkertijd weg te houden bij de babybillen.

2. De fontein

De luier wordt opengevouwen en een pieleke komt in beweging. Je weet al wat er gaat komen en pakt snel een doekje om de boel af te dekken. Natuurlijk blijft nu net het doekje vastzitten in de verpakking en start de dansende fontein met zijn show. Een flinke straal schiet omhoog en waaiert alle kanten op. Met een beetje pech, en die heb je, zit je al snel onder de urine. Dat wordt weer een douchebeurt.

3. De kunstenaar

Er verschijnen donkere kleuren op de witte muur. Lijnen die kriskras door elkaar lopen en de meest sierlijke bochten maken. Een waar kunstwerk. Het nadeel is dat dit een kunstwerk met een luchtje is waarvan je weet dat je dat straks met moeite van de muur af moet poetsen. Een volle luier en vingers als penselen is alles wat de kleine nodig heeft om een ware kunstenaar te zijn.

4. De poepninja

De rug in een bruggetje, benen in een split. Het andere moment een pirouette. Op een of andere manier weet de uk zich in allerlei bochten te wringen waarvan je jaloers wordt. Zo soepel is je eigen lijf niet meer. Als een ware poepninja is hij uit op zoveel mogelijk ravage. Die luier aan krijgen is een kunst apart, want krijg die billetjes er maar eens in en de benen een seconde stil. Deze variant kun je ook ‘de worstelaar’ noemen.

5. Het gele ruggetje

Als er iets is waar je vrolijk van wordt dan is dat wel je kleine vastpakken. Tenminste, dan moet je niet ineens een vochtig gevoel aan je vingers krijgen terwijl deze plaatsnemen op het ruggetje. Je eerste vermoeden blijkt juist. Een spuitluier! Poep over de hele rug heen. Hoe je tijdens het verschonen ook probeert het netjes te doen, die drab komt overal. Hoppakee, direct onder de douche met de kleine.

6. De volle verschoonde

Je bent een uur bezig geweest om de luier te verschonen en bent eindelijk klaar. Yes! Bingo! Gelukt! En dan ineens die blik van de kleine. Rimpeltjes op het voorhoofd, uitpuilende oogjes en een verbeten bekkie. Je hoort een kreun en daarna een flink gepruttel. Yup, het startschot voor verschoning nummer twee. Een flinke bonus die bewaard is voor een schone luier. Zoals de Teletubbies zouden zeggen: “Uhoh, nog een keer!”

7. De wie is er aan de beurt?

Jij en je vrouw/man hebben allebei geen zin om de luier te verschonen, maar het is wel nodig. Wie gaat het doen? Er komen allerlei smoesjes waarom juist jij het deze keer niet hoeft te doen. Deze keer win je of toch niet? In ieder geval moet iemand het doen.

8. Niet nu!

Er zijn altijd momenten dat het niet uitkomt dat een luier verschoont moet worden. Precies als je de deur wilt uitstappen en de kleine net zijn jasje en schoenen aan heeft. Midden in de supermarkt. Als de uk net in het fietsstoeltje is gehesen. Tijdens een kerkdienst of een voorstelling bij het kindertheater. Er komt vanzelf een keer een moment waarvan je denkt: “Niet nu!”

Deze blog bevat affiliatelinks.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *