8 manieren om de zon uit je huis te weren

zonwering, 8 manieren om de zon uit je huis te weren, tips

We snakken allemaal naar lekker weer en een heerlijk schijnend zonnetje. Toch zijn we niet altijd blij met de gele bol aan de horizon. Vooral niet als deze het huis binnen schijnt. Zit je lekker televisie te kijken, wordt je verblind door de zonnestralen. Tijd voor een goede zonwering en ik geef je een aantal opties.

Zonwering tegen de warmte

Naast het irritante inschijnen van het licht, heeft zonwering nog een functie voor je woning. Doordat je ze zonnestralen buiten houdt, zorg je er ook voor dat de warmte ervan weg blijft. Door een goede zonwering te gebruiken, kun je tijdens warme dagen je huis binnen koel houden. Door de zon te blokkeren bij de ramen maak je een energiebesparing aangezien je de airconditioning een standje lager kunt zetten.

Manieren van zonwering voor de ruiten

Er zijn heel wat manieren om de zon te weren in huis. Elke manier heeft zijn eigen charme en voordelen. Welke manier je kiest kan afhankelijk zijn van je exterieur en interieur van de woning, en er kunnen zelfs combinaties worden gemaakt. Hieronder komen op een rijtje de meest gebruikte manieren om de zon te weren in huis.

Jaloezieën

De bekende horizontale balkjes die je open en dicht kunt draaien en met een touwtje naar op en neer kunt laten. De meeste mensen kennen deze als Luxaflex, maar dat is een merknaam. Net zoiets als wanneer je Maxi-Cosi zegt in plaats van reiswieg. Het materiaal van jaloezieën is heel divers en daardoor kun je er bij je inrichting leuk mee spelen. Kunststof, aluminium, of bijvoorbeeld goedkope houten jaloezieen zijn er in allerlei kleurstijlen te vinden. Voordeel van de houten variant is dat je ze zelf een nieuw kleurtje kunt geven voor als je het interieur een make-over geeft.

zonwering, jaloezieën. jaloezieen

Lamellen

Van horizontaal gaan we naar verticaal. Zowel in kunststof, stof als hout zijn deze zonwerende stroken verkrijgbaar. Helemaal creatief zijn fotobedrukkingen. Zodra je de lamellen sluit, ontstaat er een afbeelding. Met twee touwtjes bedien je het geheel en kun je de stand van de lamellen regelen. Op deze manier kun je toch wat zon binnen laten, maar richt je de stralen bijvoorbeeld weg van de televisie.

Rolgordijn

Kies zelf tot hoever je het raam afgeschermd wilt hebben. Bij een hoogstaande zon kan het volstaan om het rolgordijn tot slechts de helft naar beneden te laten zakken. Rolgordijnen zijn niet alleen in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar ook in verschillende diktes. Deze een weert dus meer zon dan de ander. Deze gordijnen worden ook vaak gebruikt bij ramen in deuren in huis of kantoor zodra iets meer privacy gewenst is.

Gordijnen

Een klassieker en erg functioneel. Kies je voor passende gordijnen bij een raam of voor overgordijnen die een combinatie vormen met bijvoorbeeld een jaloezie. Met wat dunnere gordijnen kun je de zon een beetje buiten laten, maar dikkere gordijnen kunnen dat geheel buitensluiten. Lange dikke gordijnen kunnen samen met een geprint behang een klassieke look in huis creëren, terwijl doorlatende vitrage juist een heel romantische sfeer kunnen oproepen.

zonwering, gordijnen

Rolluiken

Een rolluik zit vaak aan de buitenkant van de woning en sluit ramen en deuren geheel af. Niet alleen zorgt het ervoor dat er zo min mogelijk licht binnenkomt, het heeft ook een beveiligingsfunctie. Doordat je woning afgesloten wordt, is het voor inbrekers lastiger om binnen te komen. Nadeel is dat het niet heel erg modieus is. Tweede nadeel is dat tijdens noodgevallen het moeilijker is om buiten te komen zodra ze naar beneden zijn.

zonwering, rolluik

Houten luiken

Vooral bij oudere huizen kun je nog houten luiken vinden, meestal aan de buitenkant. Met een goede laklaag blijft het hout van deze houten zonwering lang goed. Jaarlijks onderhoud is wel zo slim om te doen. De luiken geven een karakteristiek uiterlijk aan je woning. Wist je dat de kleur en het patroon op de luiken vroeger een indicatie gaf van wie de landeigenaar was en welk beroep hij had?

zonwering, luiken, houten luiken

Zonnescherm

Een zonnescherm aan de gevel laat de zon wat tegen, toch blijft het dan wat licht in huis. Kies je voor een zonnescherm over de hele lengte van de woning of ga je voor meerdere kleine varianten per raam? Qua bediening kun je kiezen voor het handmatig neerlaten met een kabel, de draaihendel of makkelijk via een elektromotortje.

zonwering, zonnescherm

Plakfolie

Een buitenbeentje bij zonwering is plakfolie. In tegenstelling tot de andere opties blijft het folie op één plek en kun je deze niet tijdelijk open doen. Wil je met plakfolie de zon echt weren, dan kun je ook niet meer door het raam naar buiten kijken. Plakfolie gebruiken is dus eerder handig om ongewenste inkijk te voorkomen, dan om de zon te weren.

Welke zonwering heeft jouw voorkeur?

Voor welke manier van zonwering ga jij als je nu moet kiezen voor één van deze soorten of een combinatie daarvan? Welke past het beste bij jouw interieur?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *