6 tips voor het maken van de mooiste foto’s met je telefoon

foto's maken met smartphone, tips and tricks

Fotograferen met je telefoon is gemakkelijk, snel en je hebt altijd een camera bij de hand. Maar hoe maak je nu eigenlijk de beste foto’s met je telefoon? In dit artikel geven we je een aantal tips en tricks om de mooiste foto’s te maken met je smartphone.

Voordat je gaat beginnen met fotograferen met een telefoon is het belangrijk dat je een toestel hebt dat hier ook echt geschikt voor is. De eerste mobieltjes met camerafunctie halen het qua kwaliteit echt niet bij de huidige smartphones. Ga je aan de slag dan wil je natuurlijk de telefoon met beste camera. Om te ontdekken welke dat op dit moment is, kun je de specificaties van verschillende toestellen vergelijken bij telefoonvergelijkers en mobiele providers. Kijk hierbij onder andere naar het aantal lenzen (en welke), de resolutie (megapixel) en het zoombereik.

Aan de slag met mobiel foto’s maken

Of je nu product foto’s wilt maken, een kiekje van de kinderen, een landschapsfoto voor op de muur of de gezelligste selfie wilt maken. Voor alle foto’s geldt dat kwaliteit afhankelijk is van de manier waarop je de camera instelt en gebruikt. Met de tips hieronder kan ook jij de mooiste foto’s maken met een smartphone.

Maak gebruik van natuurlijk licht

Het licht is een van de belangrijkste factoren bij het maken van een goede foto. Probeer daarom altijd gebruik te maken van natuurlijk licht. Ga bijvoorbeeld buiten staan of zoek een raam op waar het licht mooi naar binnen valt. Hierdoor krijg je mooie en heldere foto’s zonder dat je gebruik hoeft te maken van flitslicht.

Stel de belichting handmatig in

Bij het maken van een foto is het belangrijk dat de belichting goed is. Wanneer de foto te donker is, kun je de belichting handmatig aanpassen door op het scherm te tikken en te slepen naar het gedeelte dat je beter belicht wilt hebben. Op deze manier krijg je de juiste belichting en kun je details beter vastleggen.

Maak gebruik van de HDR-functie

De HDR-functie op je telefoon is handig wanneer je foto’s maakt waarbij er veel contrast is tussen licht en donker. Wanneer je deze functie inschakelt, maakt je telefoon meerdere foto’s met verschillende belichtingen en combineert deze tot één foto. Hierdoor krijg je een foto met meer details en een beter contrast.

Gebruik de zoomfunctie met mate

Veel telefoons hebben tegenwoordig een zoomfunctie waarmee je kunt inzoomen op je onderwerp. Let op dat je deze functie niet te veel gebruikt, want dit kan leiden tot kwaliteitsverlies en korrelige foto’s. Probeer daarom zo dicht mogelijk bij je onderwerp te komen en gebruik alleen de zoomfunctie wanneer dit echt nodig is.

Maak gebruik van de juiste apps

Er zijn veel apps beschikbaar waarmee je nog meer uit je telefooncamera kunt halen. Zo zijn er apps waarmee je de ISO-waarde kunt aanpassen, de witbalans kunt instellen en zelfs RAW-foto’s kunt maken. Het is de moeite waard om te experimenteren met verschillende apps om te kijken welke het beste bij jou past.

Zorg voor een stabiele positie

Een stabiele positie is belangrijk bij het maken van een foto. Houd je telefoon daarom zo stil mogelijk en gebruik eventueel een statief of stabilisator. Zo voorkom je onscherpe foto’s en kun je zelfs foto’s maken met een langere sluitertijd.

Door bovenstaande tips en tricks toe te passen, kun je de mooiste foto’s maken met jouw telefoon. Heb jij al de telefoon met beste camera gevonden? Veel plezier met foto’s maken.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *