6 praktische tips bij het inrichten van een thuiswerkplek

thuiswerkplek
Copyright: emob.nl

Werken in ‘het nieuwe normaal’ vraagt om heel wat aanpassingen aan de meeste werkgevers en werknemers. De overheid roept op om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Dit vraagt om een goede thuiswerkplek om rustig aan de slag te kunnen. We verzamelden een aantal tips hoe je het beste een prettige werkplek in huis kan inrichten.

Kantoorwerk in je eigen huis

Als gevolg van de coronacrisis werken we, zoveel als mogelijk, langdurig vanuit ons eigen huis. We vergaderen met onze collega’s via een beeldverbinding met behulp van bijvoorbeeld Zoom, Microsoft Teams en WhatsApp. Hoe verleidelijk het ook is om onderuitgezakt op de bank te hangen met een laptop of schoot of lekker warm onder een deken op je bed, productief en ergonomisch werken vereist een goede werkplek.

Waar let je op bij het inrichten van een thuiswerkplek

Een goede werkplek heb je niet zomaar eventjes ingericht. Wil je dit goed aanpakken? Lees de volgende zes tips dan door.

Een opgeruimd bureau

Wil je goed kunnen werken dan is het fijn als je materiaal geordend voor je neus is. Een bureau om aan te werken is beter dan een laptop op schoot. Zorg voor een bureau dat groot genoeg is en richt deze zo in dat je papieren makkelijk kunt inkijken en je prettig op het beeldscherm kunt kijken. Heb je nog geen goede werktafel, laat je dan eens inspireren door de bureaus van Emob. Houd rekening met voldoende bergruimte zodat je materiaal wat je op dat moment niet nodig hebt netjes kunt opbergen.

Ergonomische bureaustoel

Te lang onderuitgezakt zitten is niet bevorderlijk voor je rug. Een verstelbare bureaustoel waarbij je de hoogte van zitting en armleuningen kunt aanpassen, helpen je om langer zittend te werken zonder lichamelijke klachten te krijgen. Neem wel geregeld een korte pauze waarbij je even gaat staan of een wandelingetje maakt. Zo ben je niet te lang in dezelfde houding.

Een verstelbaar beeldscherm

Om je nekspieren te ontlasten moet je beeldscherm verstelbaar zijn in hoogte en in hoek. Ideaal is het om het scherm in een hoek van 90 graden te hebben staan zodat je recht op het scherm kijkt. Bij een laptop kun je het beeldscherm niet verstellen. Daarom wordt geadviseerd om niet langer dan twee uur achter elkaar er aan te werken. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van een tweede, verstelbaar, scherm dat je op de laptop aansluit. Werk je via een pc, dan kun je een tweede scherm ook als optie nemen zodat je op twee schermen tegelijk kunt kijken en geen last hebt van heen en weer klikken tussen programma’s.

Prettige lichtinval

Enkel kunstlicht op je werkplek is niet aan te raden. Voor je gemoedstoestand is licht van buiten erg prettig. Voor elke lichtbron geldt dat deze in een hoek van 90 graden op het beeldscherm moet staan. Zo krijg je geen spiegeling of direct licht in je ogen. Werk je in een ruimte met ramen, zorg dan dat je thuiswerkplek zo geplaatst is dat het raam aan de zijkant geplaatst is.

Veilige werkplek

Een werkplek moet niet alleen praktisch zijn, maar ook veilig. Een bureaustoel waarvan een wieltje kapot is, rondslingerende documenten op de grond waar je over uitglijd. Het koffiekopje dat om kan vallen boven een stopcontact. Net nog even struikelen over loshangende kabels. Kijk eens goed naar je werkplek en bedenk welke risico’s er kunnen voorkomen en maak de kans op ongelukken zo klein mogelijk.

Werken in rust

Zodra je in je eigen woning aan het werk gaat, heb je te maken met het huishouden van jouw gezin. Vaak zijn overdag de kinderen naar school en heb je het rijk voor jezelf om aan de slag te gaan. Wil je tijdens het werken niet gestoord worden, dan kun je ervoor kiezen om dit in een aparte kamer te doen. Heb je die luxe niet, dan biedt een kamerscherm een optie om wat privacy op de werkplek te creëren. Met het afschermen van je achtergrond kun je huisgenoten van je camera weren tijdens videogesprekken. Nog een voordeel is dat je lichtbronnen die van achteren komen kunt blokkeren. Om bijgeluiden die vanuit huis komen te filteren kun je gebruik maken van een headset.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *