Je kind is net geboren, je staat midden tussen de luiers en bent de geboortekaartjes nog in enveloppen aan het stoppen, en je moet alweer aan het werk. Dat scenario moet verleden tijd worden als het aan de huidige regering ligt. Volgens een wetsvoorstel van Minister Koolmees gaat het vaderschapsverlof volgend jaar van 2 naar 5 betaalde dagen, en vanaf 2020 komen daar nog 5 weken bij, tegen 70% doorbetaling van het loon. Dit verlof moet binnen een half jaar na de geboorte worden opgenomen.
Inhoud
Viking onderzoek
Wereldwijd leverancier van kantoorartikelen Viking houdt op haar blog het wel en wee van de arbeider in de gaten. Zij besloten een onderzoek in te stellen onder 1300 mannen en vrouwen om te ontdekken hoe blij ze met de regeling zijn, maar vooral hoe ze denken het te gaan gebruiken. Het onderzoek werd online gehouden tussen 26 April en 9 mei 2018. Onder de reacties waren 538 vrouwen en 758 mannen.
Uit de resultaten blijkt dat 50% van de mannen aangeeft bij de invoering van de nieuwe vaderschapsverlofregeling, de volledige 5 dagen vol betaald en 5 weken tegen 70% salaris vaderschapsverlof op te willen nemen.
De regeling kan nog beter
Ondanks dat er met de nieuwe regeling een stap wordt gemaakt om vaders meer kans te geven om te genieten van de eerste dagen na de geboorte, vind 87% van de mannen een model uit het buitenland een stuk beter. In het onderzoek kregen de deelnemers een lijst te zien met Europese landen waarbij hun (voorstel)regeling vermeld stond. 1/3 ziet liever het Zweedse model waar 16 maanden tussen de partners verdeeld kan worden, en 1/3 ziet liever het voorstel van de Europese Commissie, wat tot 4 maanden kan oplopen.
Peter Tromp van het Vader Kennis Centrum kan dat wel begrijpen: “Het vaderschapsverlof was met 2 dagen zo miserabel. Men is tevreden want er is eindelijk wat, maar vergeleken met de EU zijn we er nog niet. Daar is alles ruimer. Zeker in Scandinavië, daar hanteren ze in het beleid het gelijkheidsideaal terwijl hier in Nederland het huiselijkheidsideaal voorop blijft staan.”
Hechting en huishouden als belangrijke factoren
De respondenten kregen ook de vraag hoe belangrijk ze verschillende factoren vinden bij hun keuze van de duur van het verlof. De meest belangrijke factoren waren ondersteuning van de partner tijdens verlof, en hechting met de baby. 90% van de respondenten zagen deze factoren als belangrijk voor hun afweging.
Onder de mannen vond 68% het belangrijk te weten dat ze echt wat kunnen bijdragen in het huishouden. Onder de vrouwen was dit een stuk lager, onder hen was slechts 47% geïnteresseerd wat de man daadwerkelijk kan bijdragen. Tromp heeft daar een mogelijke verklaring voor: “Als er een kind verwacht wordt, schieten vaders in de ‘doe modus’. Kinderzitjes kopen, kinderkamer klaarmaken, etc. Ze willen behulpzaam zijn. En dat zet zich door in de kraamperiode, want er wordt dan veel te weinig vader inclusief gedacht. Het gaat allemaal om de vrouw en het kind.”
Meer resultaten
In het onderzoek werden meerdere vragen gesteld waardoor er ook meer informatie verworven is. In onderstaand filmpje vind je nog veel meer resultaten van het onderzoek:
Artikel
Bovenstaand artikel is een door Papa’s wereld geschreven samenvatting van de door Vikingdirect geschreven blog. Lees hun volledige blog hier.
Bijbehorende illustraties zijn gemaakt door Esther Aarts illustratie. De uitgelichte afbeelding is een bewerking door Papa’s wereld.