5 Redenen waarom je meer daglicht in huis moet hebben

zonlicht in huis door het dakraam

Natuurlijk licht speelt al sinds de oudheid een grote rol in de bouw van gebouwen. Van oude tempels tot de huizen van nu, het gebruik van zonlicht brengt veel goeds met zich mee. Door meer natuurlijk licht in je huis te halen, maak je je woonplek gezonder, wordt je gelukkiger en kun je er beter in werken. Hier zijn een paar redenen waarom je echt meer zonlicht in je huis zou willen:

Goed voor je gezondheid

Het is echt belangrijk om genoeg daglicht te zien, omdat natuurlijk licht gewoon goed is voor je gezondheid. Licht heeft veel invloed op je biologische klok. Onderzoek laat zien dat mensen die overdag meer licht zien, ’s nachts beter slapen. Als je ’s ochtends vroeg al licht opvangt, val je ’s avonds ook sneller in slaap en slaap je dieper en zonder onderbrekingen. Maar daglicht doet meer dan alleen je slaap verbeteren. Het is ook goed voor je brein en je humeur. In de winter, als er minder licht is, voelen mensen zich vaker depressief. Dat komt omdat licht invloed heeft op het deel van je brein dat serotonine maakt, een stofje dat helpt om je goed te voelen. Probeer elke dag 30 minuten in de zon te zijn en je zult merken dat je stress en angstgevoelens beter aankunt. Zeg maar dag tegen die winterdip, gewoon door wat meer zonlicht binnen te laten via velux dakramen.

Voldoende vitamine D

Genoeg daglicht krijgen is fijn omdat ons lichaam dan vitamine D kan maken. Vitamine D is nodig voor allerlei processen in ons lichaam, en zonder genoeg ervan kunnen we gezondheidsproblemen krijgen. Zorg dus dat je regelmatig in het licht zit, zodat je lichaam genoeg vitamine D kan aanmaken.

Ziet er mooi uit

Natuurlijk licht zorgt ervoor dat de kleuren in je huis echt mooi uitkomen en laat alles er beter uit zien. Kamers met veel licht lijken groter en gezelliger, wat je huis een heerlijke plek maakt om te zijn.

Energiebesparing

Als je meer natuurlijk licht gebruikt, heb je minder lampen nodig. Dat scheelt in energieverbruik en dus in je elektriciteitsrekening. Met slim geplaatste ramen en dakramen kun je elk jaar best wat geld besparen.

Verbetering van productiviteit en concentratie

Genoeg daglicht krijgen kan je helpen beter te werken of studeren. Het maakt je scherper, efficiënter en je wordt minder snel moe. Dat gebeurt wel vaak als je lang in kunstlicht zit. Meer daglicht in je huis halen is niet alleen fijn voor je plek, maar ook goed voor jou. Het is een makkelijke en slimme manier om gezonder en gelukkiger te leven.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *