Het is vroeg donker buiten en we blijven langer binnen. Buiten is het een soort van koud, want de wintertemperaturen willen maar niet doorzetten. De radio staat aan en speelt telkens dezelfde Kerstliedjes. Op tafel staan drie spelletjes, twee voor overdag met de kids en eentje voor als ze al naar bed zijn. Drie spelletjes van Megableu om de Kerstdagen gezellig mee door te komen.
Tijdens het Spellenspektakel 2018 maakte ik voor het eerst kennis met uitgeverij Megableu. Met spelletjes als HOT POP, Kneedfeest en Wolfkracht 10 stonden ze met een assortiment voor de jongere spelers. Dit jaar op Spellenspektakel 2019 hadden ze vooral spellen bij voor de iets oudere spelers. De dag voor de beurs kreeg ik een mailtje of wij thuis een aantal spelletjes wilden uittesten. Aangezien ons vorige reviewspel goed bevallen was, zeiden we meteen ‘ja’. Ik vertel je dan ook graag over de spelletjes die we speelden.
Kneedfeest
Krijg een kaartje met een woord voor je neus en teken het snel op een bord. Iedereen mag raden wat je tekent. Een klassiek spel dat iedereen wel een keer gespeeld heeft is in een compleet nieuw jasje gestoken. In twee teams ga je aan de slag met klei. De woorden op je kaartje probeer je zo snel mogelijk vorm te geven terwijl de rest probeert te raden wat je maakt. Tot zover gaat het redelijk hetzelfde als het tekenspel, maar er zit een extra twist aan. De teams spelen niet om en om, maar tegelijkertijd. Twee spelers zijn aan het kleien. Het team dat als eerste raad wat er gekleid wordt, die mag met een stempel een hap klei van de tegenstander afpakken. Het team dat als eerste alle klei afgepakt heeft is winnaar.
Wat erg leuk is bij dit spel is dat de fantasie en de motoriek goed geprikkeld worden. Het spel vergt wel wat leesvaardigheid voordat je kunt spelen, daarom wordt het ook geadviseerd vanaf 7 jaar. Wij hebben het spel op een iets andere manier gespeeld tijdens het testen. We gaven Liam wat extra tijd om te lezen of fluisterden het in zijn oor bij de moeilijkere woorden. Kleien deden we om de beurt om het wat eerlijker te houden voor nu. Een spel waar ze allebei nog in kunnen groeien.
Bank Attack
Als een stelletje criminelen ga je aan de slag om een kluis te kraken. Met maximaal vier spelers volg je de opdrachten op van de baas. Elk van de vier spelers heeft een eigen functie: explosieven expert, uitkijk, hacker en money man. In het midden van de tafel zet je een kluis neer die aan elke zijde een knop heeft. Elke kant van de kluis is voor één van de spelers. Op de tafel liggen bankbiljetten en voorwerpen. De baas geeft aan wat je met de voorwerpen moet doen. Met elkaar ruilen, pakken of gebruiken (snel op de knop drukken). Voer je de opdracht goed uit, dan mag de money man een geldbedrag innen. Bij goed uitgevoerde opdrachten gaat de kluis bovenaan steeds een stukje verder open. Tijdens het uitvoeren knippert er bovenop een lampje en klinkt er een geluidje dat aangeeft hoeveel tijd je nog hebt. Per ronde gaat het steeds sneller en zorgt het geluid ervoor dat je extra adrenaline aanmaakt om alles zo snel mogelijk uit te voeren. Verdien je samen genoeg punten, dan springt aan het einde de kluis open en vliegen de goudstaafjes je om de oren.
Het spel valt te spelen in vijf moeilijkheidsgraden waarin je steeds sneller moet reageren. Wij spelen tot nu toe nog in het eerste level om alles goed te kunnen oefenen. Een spel wat ervoor zorgt dat je heel goed gaat luisteren naar de opdrachten en dat je concentratie enorm op de proef stelt. Dit spel is ons goed bevallen en ik weet dan ook zeker dat we dit veel vaker zullen spelen. We gaan ons steeds verder uitdagen door het niveau omhoog te brengen. Oh ja, leuk weetje: in België werd het verkozen als Speelgoed van het jaar 2019.
Relative Insanity
Liggen de kids op bed, dan wordt het lachen geblazen met dubbelzinnige teksten die soms best wel ‘fout’ uit kunnen komen. Een jurylid pakt een situatiekaart waarna de andere spelers een punchline neerleggen. Het jurylid bepaalt welke combinatie het leukste is en kent een punt toe. Elke ronde is er een ander jurylid. Doordat je van te voren niet weet welke combinatie je kunt maken, is het telkens een verrassing wat er uit komt. Megableu adviseert het spel vanaf 16 jaar en dat is dan ook meer dan terecht. Het is aan de spelers of ze combinaties wel of niet willen maken of dat ze de ontstane regels ’te ver’ vinden gaan. Let op! Het is niet bedoelt om zo hard mogelijke grappen te maken, maar ze kunnen wel ontstaan. Ikzelf kan wel tegen een stootje qua opmerkingen en vind het daarom een heerlijk spel om te spelen. Tijdens het Spellenspektakel namen Bart en ik een oefenpotje op waardoor de hele bedoeling al snel duidelijk is.
Wat gaan jullie spelen?
Spelen jullie ook spelletjes tijdens de donkere winterse dagen? Of speel je die eigenlijk het hele jaar door? Welk spel is bij jullie favoriet?
Deze blog bevat gesponsorde producten.
Deze blog bevat affiliatelinks.