20 weken ech-ohoh?!

echo20wkAanstaande maandag is het zover, de 20 weken echo. Wil de kleine uk er een beetje fatsoenlijk in beeld komen te liggen, dan weten we of het een jongen of meisje gaat worden. Dat kan dus een leuk bezoekje opleveren. Maar waarom dan een ‘ohoh’ in de titel?
Gezondheid
Een twintig weken echo gaat helemaal niet om de geslachtsbepaling, dat is slechts een mooie bijvangst, Deze echo is een medisch onderzoek naar de baby om te bepalen of het gezond is. Tenminste zover dat zichtbaar is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geeft hierover aan:

Naast een open rug of open schedel kunnen tijdens de 20 wekenecho ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Voorbeelden zijn: een waterhoofd, hartafwijkingen, een breuk of gat in het middenrif, een breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren en botten, afwijkingen van armen of benen. Ook wordt onderzocht of uw kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Wat denk ik
Hoewel wij hier thuis vooral denken over wat het geslacht gaat worden, kan ik niet ontkennen dat het kopje hierboven niet af en toe stiekem door mijn hoofd speelt. In de familie spelen de genoemde afwijkingen zover ons bekend is niet, dat is een voordeeltje dat we hebben. Het wil echter niet zeggen dat er geen kans is dat er iets mis is. Die kans is er altijd. Liam mag er tijdens de echo niet bij zijn, dat is een regel die het centrum heeft, Zijn oma komt dan ook naar de wachtkamer toe om daar samen met hem te zitten. Aan de ene kant wil je het moment wel met hem delen, maar als er toch emotionele momenten zijn is het fijner om dit eerst samen te ondergaan.
En toch, ik kan niet wachten tot de echo er is. Ons kindje zien bewegen, want voelen doe ik het nog niet (Chantal wel), een stukje verder kennis maken en hopelijk weten wat het gaat worden. Want, laten we er gewoon met een positief gevoel naartoe gaan en dat stukje gezondheid ergens in ons achterhoofd laten zitten voor als het toch nodig is.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Heel herkenbaar ja! Ook hier in eerste instantie vooral benieuwd geweest naar wat t ging worden, maar toen ze het beruchte “lijstje” af gingen om te checken of alles gezond/ok was steeg de spanning behoorlijk…
    Achteraf ga je dan wel met een goed gevoel naar huis als je EN weet wat het wordt EN (nog veel belangrijker) dat het allemaal gezond is!
    Succes met de echo 👍🏻

  • Ik weet zeker dat alles goed is. Ik vind het overigens wel goed dat je de 20 weken echo zo ziet. Want ik heb toch het idee dat de meesten het zien als een ‘pret echo’. Ik hoor zo vaak: “We hebben de 20 weken echo, dan horen we of het een jongen of meisje is.” Dat laatste vond ik echt het minst belangrijk. Meegenomen, maar ik wilde weten of alles er goed uitzag. Vooral omdat ik dus, blijkbaar, met mijn leeftijd in de risico groep zit. Gelukkig weten we de uitslag ondertussen 😉
    En ook voor jullie zal alles goed zijn 🙂