10 Regels voor het gebruik van een mobieltje door je kind

regels bij mobiele telefoongebruik voor een kind

Er komt een moment dat je kind toe is aan het gebruik van een eigen mobiele telefoon. Voor die tijd heeft het vast al spelletjes gespeeld op jouw telefoon of is er een plaatje opgezocht via Google. Veel ouders kiezen ervoor om hun kind een mobiele telefoon mee te geven zodra het kind zelfstandig naar school gaat. Bijvoorbeeld om te kunnen bellen als de fiets een lekke band heeft of om te zeggen dat ze nog even bij een vriendje gaan spelen. Een mobiele telefoon brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee, daarom in dit artikel verschillende regels die je als ouder kind stellen voor het gebruik van een mobiele telefoon door je kind.

Een eerste telefoon, Sim Only of abonnement?

Voordat je regels gaat stellen, zal je eerst moeten kijken naar een geschikte mobiele telefoon. Kies je ervoor om je kind een gloednieuw toestel te geven met de allernieuwste functies, of is een ouder toestel eigenlijk ook wel prima? Vaak heb je als ouder nog wel een extra toestel liggen omdat je bij het afsluiten van een nieuw abonnement er een nieuwe telefoon bijgekomen is. Als je al een prima telefoon hebt voor je kind, kun je simpel kiezen voor een Sim Only. Dit is een stuk goedkoper en met een oudere telefoon kun je meteen kijken of je kind er zuinig mee omgaat.

Regel stellen voor mobiele telefoongebruik door een kind

In het nieuws lees je steeds vaker over scholen die regels opstellen voor het gebruik van een mobiele telefoon binnen de school. Steeds vaker moeten kinderen hun mobieltje achterlaten in hun kluisje en mogen ze deze pas aan het einde van de dag eruit halen als ze naar huis gaan. Vanaf 2024 wordt dit zelfs wettelijk geregeld door de Overheid, waarbij scholen binnen bepaalde richtlijnen hun beleid kunnen bepalen. Regels over het gebruik van een mobiele telefoon worden echter al veel eerder gesteld, namelijk door jou als ouder thuis. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor regels, dan staat hieronder een lijstje waar je gebruik van kunt maken.

Regel 1: Het is een privilege, geen recht

Laten we bij het begin beginnen. Het hebben van een mobiele telefoon is voor een kind een privilege, geen recht. Kinderen moeten begrijpen dat het hebben van een telefoon een voorrecht is en dat dit voorrecht kan worden ingetrokken als ze zich niet aan de regels houden.

Regel 2: Maak duidelijke afspraken over schermtijd

Je merkt bij jezelf waarschijnlijk al wel dat zodra je op de telefoon begint te scrollen, de wereld om je heen een stuk vager wordt. Voor je het weet heb je een half uur door nutteloze filmpjes gebladerd. Ditzelfde gebeurt bij kinderen. Afspraken maken over schermtijd is dan ook belangrijk. Stel een tijdslimiet in voor het gebruik van de telefoon, bijvoorbeeld een uur per dag door de week en wat meer in het weekend.

Regel 3: Geen mobiel tijdens het eten

Het avondeten is een moment om samen de dag door te nemen. Leg de regel vast dat mobiele telefoons aan de kant moeten worden gelegd tijdens het eten. Die snapchats kunnen echt wel even wachten.

Regel 4: Geen mobiel tijdens het huiswerk

Huiswerk maken is al moeilijk genoeg zonder de afleiding van een mobiele telefoon. Stel een regel in dat de telefoon in een andere kamer moet blijven terwijl huiswerk wordt gemaakt. Dat helpt je kind om zich beter te concentreren en zijn of haar taken efficiënter uit te voeren.

Regel 5: Bedtijd is telefoon uit

Schermgebruik vlak voor het slapengaan kan de slaap verstoren. Leg de regel vast dat de mobiele telefoon minstens een uur voor het slapengaan moet worden uitgeschakeld. Dit helpt bij het bevorderen van een goede nachtrust voor je kind.

Regel 6: Houd je oren open voor online gesprekken

Het is enorm belangrijk om betrokken te blijven bij wat je kind online doet. Als je kind actief is op sociale media of berichten uitwisselt, zorg er dan voor dat je weet met wie ze praten en waarover. Dit is geen schending van de privacy, maar eerder een zorgzame ouderplicht.

Regel 7: Laat de telefoon niet de baas worden

Mobiele telefoons kunnen verslavend zijn, ook voor kinderen. Leer je kinderen dat ze niet elk berichtje onmiddellijk hoeven te beantwoorden en dat het oké is om af en toe offline te zijn. Het echte leven speelt zich buiten het scherm af!

Regel 8: Houd het respectvol

Achter een schermpje berichtjes tikken kan erg veilig aanvoelen. Je ziet de ander namelijk niet meteen reageren en daardoor kun je al snel minder netjes en disrespectvol zijn in je berichtjes. Leer je kind dat vervelende berichtjes sturen net zo erg is als dit bij iemand recht in het gezicht zeggen. Schrijft je kind enkel vervelende berichten, dan kun je als ouder beslissen dat hij of zij nog niet toe is aan een mobiele telefoon.

Regel 9: Wees alert op cyberpesten

Cyberpesten is een serieus probleem en helaas zijn kinderen er niet immuun voor. Praat met je kinderen over dit onderwerp, zodat ze weten wat ze moeten doen als ze zich bedreigd of gepest voelen. Ondersteun ze en moedig ze aan om je te informeren als er iets misgaat.

Regel 10: Gebruik het als een leermiddel

Een mobiele telefoon kan ook een geweldig hulpmiddel zijn voor leren. Er zijn talloze educatieve apps en bronnen beschikbaar. Help je kind om educatieve apps te vinden die aansluiten bij hun interesses en schoolwerk. Op deze manier wordt de telefoon niet alleen een bron van vermaak, maar ook van leren.

Als ouder verantwoordelijk voor je kind

Als ouders is het onze taak om duidelijke regels vast te stellen en ervoor te zorgen dat onze kinderen de digitale wereld op een veilige en evenwichtige manier verkennen. Zolang je regels oplegt over het gebruik van een telefoon en open communiceert met je kind, kunnen mobiele telefoons een nuttig hulpmiddel worden in plaats van een bron van zorgen.


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *